Mit tegyek

Mit tegyek?

 

Mit tegyek?

 

…ha a páromról kiderül, hogy HPV-fertőzött?

Semmiképpen ne ijedj meg! Több tényezőtől függ, hogy a vírus egyáltalán okoz-e elváltozást az esetedben. Legtöbb esetben sok idő, akár évek is eltelhetnek anélkül, hogy észrevennénk a fertőzést. 

Ha férfi vagy, nincs tüneted, és szemölcs sem nőtt az anogenitális régióban, akkor nincs dolgod, de ha még nem vagy beoltva, fontold meg a HPV elleni védőoltást. Az oltásról itt olvashatsz többet:

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

Ha nő vagy, és egy éven túl jártál utoljára méhnyakszűrésen, akkor javasolt elmenned. Ha teheted, csináltass egy HPV-tesztet, olyat, amely fertőzés esetén a vírus típusát is megmutatja, így kiderülhet számodra, hogy van-e, és ha igen, magas vagy alacsony kockázatú HPV-típus a méhnyakon.

Tudj meg többet a HPV-ről itt:

Mi a humán papillomavírus?

 

…ha szeretnék HPV-tesztet csináltatni?

Hüvelyi HPV-tesztet költségtérítés ellenében csináltathatsz a nőgyógyászodnál, vagy vásárolhatsz önmintavevőt, mellyel saját magadnak tudod levenni a méhnyak területéről a mintát, amelyet aztán el kell küldeni laboratóriumi vizsgálatra.

Térítésmentesen akkor csinálnak állami egészségügyi intézményben HPV-tesztet, ha a citológiai eredmény indokolja.

A szájüreg, a szájgarat és az anogenitális régió HPV-tesztelése egyelőre nem rutinszerű, általában akkor vizsgálják a HPV-fertőzöttséget, ha daganat gyanúja miatt szövettani mintavételre kerül sor.

 

A tesztet magánegészségügyi ellátás keretében, térítés ellenében kérheted a megfelelő szakrendelésen, de érdemes előtte konzultálni a kezelőorvossal, hogy van-e értelme megcsináltatni. Az biztos, hogy teszttől és eredménytől függetlenül az aktuális szakmai ajánlásoknak és az állapotodnak megfelelően rendszeresen érdemes szakorvosi szűrővizsgálatokon részt venni ellenőrzés céljából, akkor is, ha nincs semmilyen tüneted.

A HPV-tesztről bővebben itt olvashatsz:

Mindent a HPV-tesztelésről

 

…ha nincs nőgyógyászom?

A Mályvavirág Alapítvány Szakmai Bizottságában megtalálod azokat a szülész-nőgyógyászokat, akikkel szorosan együtt dolgozunk, és jó szívvel ajánljuk őket:

Mályvavirág Alapítvány Szakmai Bizottság

 

Elmehetsz a lakcímed szerint illetékes szakrendelésre is, ha nem tudod, hol keresd, fordulj a háziorvosodhoz!

 

…ha nem jártam eddig méhnyakszűrésre?

Akkor menj el mielőbb! A rendszeres szűrés a méhnyakrák megelőzésének egyik pillére, hiszen egy időben diagnosztizált elváltozás jobb eséllyel kezelhető, mintha egy későbbi stádiumban fedezik fel. Háromévente kapsz meghívót a Nemzeti Népegészségügyi Központtól méhnyakszűrésre, erre feltétlenül látogass el. A Mályvavirág Alapítvány javasolja, hogy évente keresd fel nőgyógyászodat vizsgálat céljából.

 

…ha tüneteim vannak?

A szeméremtesten vagy a hüvelyben tapasztalható szemölcs vagy egyéb elváltozás, illetve rendellenes hüvelyi vérzés/folyás és alhasi fájdalom esetén nagyon fontos, hogy mielőbb keresd fel nőgyógyászodat, hiszen ezek a tünetek akár daganatos betegséget is jelezhetnek.

Amennyiben nincs saját nőgyógyászod, akkor a lakóhelyedhez legközelebbi szakrendelést, vagy, ha magán úton szeretnél menni, akkor a Mályvavirág Alapítvány szakembereit, Támogató Rendelőit is ajánljuk.

A hímvesszőn jelentkező tünetekkel urológushoz vagy bőrgyógyászhoz, a végbélnyílás környéki szimptómákkal pedig proktológushoz érdemes fordulni.

Ha a szájüregedben valamilyen elváltozást vettél észre, fordulj fogorvoshoz. Amennyiben a szájgaratban jelentkeznek tünetek, torokfájást, fülfájást, nyelési nehezítettséget tapasztalsz, vagy megnagyobbodott nyirokcsomókat észlesz a nyakadon, akkor feltétlenül keress fel egy fül-orr-gégészt.

 

Fontos! Akkor is érdemes évente ellenőrző vizsgálatra menni, ha nincs tüneted!

 

…ha HPV-fertőzött vagyok, és gyermeket szeretnék?

A HPV-fertőzés nem befolyásolja a terhesség  folyamatát. Ugyanakkor bármely fertőzés fennállása esetén, így a HPV-fertőzésnél is megjelenik a koraszülés lehetősége. Az esetleges felszálló fertőzések növelik a magzatburok idő előtti megrepedését, ezáltal előidézhetik a koraszülést.  

 

Fennálló HPV-fertőzés nem ad okot a várandósság  elkerülésére, és az aktív nemiszemölcs-fertőzéseken kívül nem indokolt császármetszést sem. 

 

A humán papillomavírus és a terhesség kapcsolatáról itt olvashatsz bővebben:

HPV és terhesség

 

…ha terhesség alatt derült ki, hogy HPV-fertőzött vagyok?

Fennálló HPV-fertőzés esetén nem szükséges sem a terhességet megszakítani, sem a hüvelyi szülést mellőzni, kivéve, ha a kismamánál aktív genitális szemölcs van jelen a hüvelyben és/vagy a szeméremtesten. A fennálló condyloma acuminatum esetén alacsony százalékban ugyan, de vertikálisan fertőződhet HPV-vel a hüvelyi szülés során az újszülött. Ebben az esetben megfontolandó a fertőzés átvitelének megakadályozása céljából a császármetszés. A humán papillomavírus és a terhesség kapcsolatáról itt olvashatsz bővebben:

HPV és terhesség

 

…ha fel akarom venni a HPV elleni védőoltást?

Amennyiben hetedik osztályosnál idősebb vagy, már nem vagy jogosult az államilag finanszírozott védőoltás igénylésére. A vakcinát ebben az esetben fel kell íratnod receptre - ezt megteheted a háziorvosnál, nőgyógyásznál, HPV-centrumban. Térítés ellenében, adagonként kiválthatod gyógyszertárban, majd háziorvos, vagy egyéb szakorvos tudja neked beadni. Ne feledd, hogy 15 éves kor fölött 3 dózist szükséges felvenni! Az oltásról itt olvashatsz többet:

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

…ha szemölcsöt fedezek fel magamon?

Ha szemölcsöt találsz magadon, mindenképpen menj bőrgyógyászhoz! Amennyiben a hüvelyben, a szeméremtesten, a végbélnyílás környékén vagy a hímvesszőn jelenik meg a szemölcs, abban az esetben is bőr- és nemigyógyászhoz vagy szakorvoshoz (nőgyógyászhoz, proktológushoz, urológushoz) kell fordulni. A HPV-asszociált nemi szervi szemölcsökről itt olvashatsz többet:

Nemi szervi szemölcsök

 

…ha várandós vagyok, és a szeméremtestemen kívül van szemölcs?

Ebben az esetben a hüvelyi szülés nem kontraindikált, tehát szülhetsz természetes úton. A szemölcsöt a várandósság alatt is lehet kezelni. A várandósság alatti HPV-fertőzéssel és a kezelésekkel kapcsolatban itt olvashatsz többet: 

HPV és terhesség

 

…ha várandós vagyok, és a méhnyakamon, hüvelyemben van szemölcs?

Ebben az esetben javasolt a császármetszés. 

A szemölcsök kezelését leginkább a terhesség harmadik trimeszterében ajánlatos elkezdeni, vagyis a 28. terhességi hetet követően. A kezelésére a sebészeti beavatkozások részesíthetők előnyben, mint a CO2 lézer, az elektromos kés, illetve hidegkés-kimetszés. A fagyasztásos beavatkozás nem alkalmazható abban az esetben, ha a szemölcs a hüvelyben vagy a méhnyakon található. A terhesség alatt a helyileg ható készítmények alkalmazása sem célszerű, mert a szervezet csökkent immunitása miatt genitális tájékon az atrófiás, gyulladásos betegségek kockázata megnő.

Ha a szemölcs nem okoz kellemetlen tünetet, akkor célszerű várni, és a kezelést a szülést követően elkezdeni. A várandósság alatti HPV-fertőzéssel és a kezelésekkel kapcsolatban itt olvashatsz többet: 

HPV és terhesség

 

…ha dohányzom és rendszeresen fogyasztok alkoholt?

Tudnod kell, hogy ebben az esetben nagyobb a kockázata szinte minden betegség kialakulásának, így a HPV-vel összefüggő elváltozások, akár daganatok megjelenésének is, hiszen a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás is hozzájárul az immunrendszer gyengüléséhez.

Fontold meg a dohányzásról való leszokást, és mérsékeld az alkoholfogyasztást. Ha szükséges, vegyél igénybe külső segítséget, fordulj pszichológushoz vagy segítő csoporthoz. Ha többet szeretnél tudni erről a témáról, töltsd le ezt az olvasnivalót:

Dohányzás, alkoholfogyasztás - függőség és leszokás

 

…ha csak egy vagy két oltást kaptam meg, de kiderült, hogy terhes vagyok?

A HPV elleni védőoltást ajánlott a várandósság előtt felvenni. 

Amennyiben az oltási sor megkezdése után derül ki, hogy várandós vagy, nem kell a terhességet megszakítani. Ugyanakkor célszerű és javasolt kerülni az oltás alkalmazását a terhesség alatt. A fennmaradó oltásokat javasolt elhalasztani a várandósság végéig. Nincsen egyelőre olyan példa vagy kutatási eredmény, amely alátámasztaná ezt a javaslatot, ugyanakkor olyan adatok sem állnak rendelkezésre, amelyek alapján a védőoltás felvétele ajánlott lehetne a terhesség időszakában. 

 

…ha nem kértem a gyermekemnek hetedik osztályos korában a HPV elleni védőoltást, de most mégis szeretném beoltatni?

Ebben az esetben a gyermekorvossal vagy nőgyógyásszal kell felíratni a vakcinát, majd gyógyszertárban kiváltani. Amennyiben gyermeked 15 év alatti, két dózis elegendő a számára, 15 év felett viszont 2 adag szükséges a HPV elleni védőoltásból. Az oltásról itt olvashatsz bővebben:

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

…ha félek elmenni nőgyógyászati szűrésre?

Nincs mitől félned! A vizsgálat rövid, mindössze néhány percet vesz igénybe, fájdalommentes és minimálisan kellemetlen. A vizsgálat menetéről itt olvashatsz bővebben:

Mi történik a méhnyakszűrés alatt?

 

Azért fontos rendszeresen szűrővizsgálatra járni, mert akár az életünket mentheti meg, ha egy esetleges elváltozást időben fedeznek fel. 

 

Ha nem szeretnél egyedül menni, szólj a barátnődnek, anyukádnak, párodnak, hogy kísérjen el. Amikor pedig túl vagy a vizsgálaton, mindenképpen jutalmazd meg magad egy sütivel, kávéval, csokival, vagy bármivel, ami jólesik! És feltétlenül írd be a naptáradba a következő időpontot!

 

…ha a háziorvosom nem akarja felírni a HPV elleni védőoltást?

A HPV elleni védőoltás felírását férfiak és nők is kérhetik, nem csak a háziorvostól, nőgyógyásztól, bőrgyógyásztól, hanem bármilyen szakorvostól, akinek kötelessége felírni azt. Ha ezt nem teszi meg, nyugodtan fordulj másik orvoshoz. 

 

…ha bizonytalan vagyok az orvosomban, a kezeléseimben, az intézményben, ahol kezelnek?

Bármikor jogod van orvost váltani! Ha már diagnosztizáltak valamilyen betegséggel, akkor is kérhetsz más orvostól másodvéleményt, aztán eldöntheted, melyik szakemberre bízod a további kezeléseket.

A Mályvavirág Alapítvány Szakmai Bizottságában számos kiváló szakembert találsz: 

Mályvavirág Alapítvány Szakmai Bizottság

 

…ha vérzek a konizáció után?

A konizáció utáni vérzés normális lehet, amennyiben nem nagy mennyiségű és rövid ideig áll fenn. A konizációról és az ezt követő időszakról itt tudsz többet olvasni: 

Konizációs füzet

 

…ha konizáció előtt állok?

Javasoljuk, hogy olvasd el a Mályvavirág Alapítvány Konizáció című kiadványát, melyben minden fontos kérdésre választ találsz. A kiadványt itt találod: 

Konizációs füzet

 

…ha nincs készleten oltóanyag a gyógyszertárakban, és még nem vettem fel az oltás egyetlen adagját sem, de szeretném beadatni mielőbb?

Ebben az esetben sajnos türelmesen meg kell várnod, amíg újra elérhető lesz a gyógyszertárakban a vakcina, és utána tudod elkezdeni az oltási sort.

 

…ha nincs készleten oltóanyag a gyógyszertárakban, de már felvettem egy adagot, és aktuális lenne a következő?

9 és 14 éves kor között az oltás első dózisa utáni 5-13. hónap között kell beadni a második adagot. 

15 éves kor felett az első és a második oltás között legalább egy, legfeljebb két hónap kell, hogy elteljen.  Amennyiben a megadott időintervallumokon belül nem lehet beszerezni az oltóanyagot, akkor az oltási sor folytatásának mikéntjéről, annak ütemezéséről a kezelőorvos dönt, amint az oltóanyag újra elérhető lesz.

15 éves kor felett számításba kell venni azt is, hogy mindhárom dózist egy éven belül be kell adatni.

 

…ha nincs készleten oltóanyag a gyógyszertárakban, de már felvettem két oltást, és aktuális lenne a harmadik adag?

Harmadik adag vakcinára az esetek többségében csak a 15 év felettieknek van szükségük. Ennek beadására az első adag oltás után 6 hónappal és a második adag után leghamarabb 3 hónappal kerül sor. Mindhárom adagot egy éven belül kell beadni. 15 alattiaknak csak abban az esetben van szükségük harmadik dózisra, ha valamilyen okból kifolyólag az első és a második oltás között öt hónapnál kevesebb idő telt el. Amennyiben a megadott időintervallumokon belül nem lehet beszerezni az oltóanyagot, akkor az oltási sor folytatásának mikéntjéről, annak ütemezéséről a kezelőorvos dönt, amint az oltóanyag újra elérhető lesz.

 

…ha pozitív lett a HPV-tesztem és fel szeretném venni a HPV elleni védőoltást?

Akkor is felveheted az oltást, ha fennálló HPV-fertőzésed van. Fontos tudni, hogy ez egy profilaktikus, megelőző oltás, a fennálló fertőzésre nem lesz hatással, de az elkövetkező fertőzéseket kivédheti. A HPV elleni védőoltásról itt tudsz többet olvasni: 

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

…ha a gyermekem az iskolai oltóprogramban a két komponensű oltóanyagot kapta, és én szeretném neki beadatni a kilenc komponensűt?

A kétkomponensű oltóanyag után felvehető a kilenc komponensű oltóanyag. Erről egyeztessetek a gyerekorvossal vagy a nőgyógyászoddal.

 

…ha pozitív a HPV-tesztem pedig be vagyok oltva?

Ez abszolút előfordulhat! Hiszen a védőoltással azt tanítjuk az immunrendszernek, hogy ez az a vírus, amit eliminálnia kell, vagyis ki kell tennie a szervezetből. A védőoltással a HPV fertőzés okozta elváltozásokat és daganatokat tudjuk megelőzni. Ha pozitív a teszted és be vagy oltva, akkor nagy valószínűséggel a szervezeted elkezd dolgozni a vírus ellen.

Kapcsolódó tartalmak