Ha azt hallottad

Ha azt hallottad…

 

Ha azt hallottad, hogy...

 

A méheltávolítás után, nem kell többé szűrésre járnod…

Ne tegyél így! A szűrővizsgálaton nem csak a méhnyakról sodornak le sejteket. Ellenőrzik a hüvelyt, a szeméremtestedet, betapintásos vizsgálattal az alhasadat, végezhetnek ultrahang vizsgálatot és az emlőket is megtapinthatják, hogy nincs-e benne csomó/elváltozás.

 

Csak az kaphatja el a HPV-t, akinek sok szexuális partnere van…

Sajnos a humán papillomavírus monogám kapcsolatban is jelen lehet. Elképzelhető az, hogy egy korábbi kapcsolatból hozta valamelyik fél, vagy az is, hogy nem kifejezetten szexuális úton történt a fertőződés.

 

30 év felett felesleges a HPV-teszt…

30 éves kor felett van igazán jelentősége a HPV-tesztnek, mert 30 év alatt a HPV-fertőzés gyakoribb és jellemzően tranziens, tehát átmeneti jellegű. 30 éves kor felett az immunrendszerünk nehezebben ismeri fel a vírust, nehezebben szabadul meg tőle, így nagyobb az esély arra, hogy a szervezetben hosszasan elidőzik, és valamilyen kóros folyamat elindul.

 

A HPV elleni védőoltás csak gyermekkorban adható be…

A HPV elleni védőoltás akkor a leghatékonyabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt adatjuk be. Beadható későbbi életkorokban is (felső korhatár nincs), valamint akkor is, ha van fennálló HPV-fertőzésünk, vagy átestünk már rajta.

Az oltásról itt tudsz többet olvasni: 

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

Fennálló HPV-fertőzés esetén nem adathatod be a HPV elleni védőoltást…

Beadható a HPV elleni védőoltás akkor is, ha van fennálló HPV-fertőzésünk. Ez az oltás profilaktikus, azaz ún. megelőző oltás, ami azt jelenti, hogy a meglévő fertőzésre nem lesz hatással, nem gyógyítja meg, nem tünteti el, de az elkövetkező fertőzésekre védelmet biztosíthat. Az oltásról itt tudsz többet olvasni: 

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

HPV-fertőzés után már nincs értelme a HPV elleni védőoltásnak…

A HPV elleni védőoltás akkor a leghatékonyabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt adatjuk be. Beadható későbbi életkorokban is (felső korhatár nincs), valamint akkor is, ha van fennálló HPV-fertőzésünk, vagy átestünk már rajta. Az oltásról itt tudsz többet olvasni: 

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

A HPV elleni védőoltás meddőséget okoz...

Ez egy korábbi rémhír, téves információ a HPV elleni védőoltással kapcsolatban. Nem okoz meddőséget, sőt az oltás okozta lehetséges mellékhatások enyhék. 

 

A HPV elleni védőoltásban benne van maga a vírus, ezért megfertőződhetünk tőle…

A vírus maga egy fehérjeburokból és örökítőanyagból áll. Képzeljük el a vírust egy ruhákkal teli ruhásszekrényként! A vírus egy olyan szekrény, amely esetében a szekrény maga a fehérjeburok, és ebben találhatóak a ruhák - azaz a vírus örökítőanyaga, DNS-e, amely fertőz. Az oltóanyagban lemásolták a vírus fehérjeburkát (a szekrényt), de nem vették át a DNS-ét (azaz nincsenek a szekrényben ruhák). Az oltóanyaggal tehát nem juttatunk a szervezetbe vírust, csak annak a külső fehérjeburkát, így nem is lehetünk tőle HPV-fertőzöttek! A vakcinával az immunrendszernek azt „tanítjuk meg”, hogy ez az a vírus, amelyet a későbbiekben nem szabad beengednie. Ez a „másolat”, vagyis képletesen az „üres szekrény” így már ismerős és gyanús lesz, és arra emlékezteti az immunrendszert, hogy éberen figyeljen és őrködjön. 

 

Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot, ezáltal a szervezetünk sikeresen kivédheti a fertőzést.

 

Az oltásról itt tudsz többet olvasni: 

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

A HPV elleni védőoltásnak súlyos mellékhatásai is lehetnek, hiszen például előfordult, hogy fiatal lányok lebénultak tőle…

A HPV elleni védőoltást a WHO rendkívül biztonságosnak nyilvánította. Több, mint 200 millió adagot adtak be eddig a világban, és amennyiben káros mellékhatása lenne, a HPV elleni védőoltást betiltanák.

Mellékhatásai enyhék lehetnek: bőrpír, láz, felkari fájdalom. Mindezekről itt tudsz bővebben olvasni:  

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

Ha a férjed/feleséged/párod HPV-fertőzött, akkor biztosan mással is van szexuális kapcsolata…

Sajnos a humán papillomavírus monogám kapcsolatban is jelen lehet. Elképzelhető, az, hogy egy korábbi kapcsolatból hozta valamelyik fél, vagy az is, hogy nem kifejezetten szexuális úton történt a fertőződés.

 

A gyereked még túl fiatal az oltáshoz, hiszen nem él még szexuális életet…

 

A HPV elleni védőoltás akkor a leghatékonyabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt adatjuk be. 

 

Az oltás 9 éves kortól felvehető, a világon a 12. életévet vélelmezik a szexuális élet megkezdése előtti életkornak. Persze ezen most elcsodálkozhatsz, de ez az életkor, amikor már érti is a gyermek, megbeszélhető vele az, hogy mi ez a vírus, miért jó az oltás, és még biztosan a szexuális élet megkezdése előtt van.

Neki és Neked is készítettünk kiadványokat, javasoljuk, olvassátok át: 

Kiadványok

 

Orális szex útján nem lehet elkapni a HPV-fertőzést…

Sajnos el lehet kapni orális szex útján is a HPV-fertőzést. A szájüregi laphám mikrosérülésein keresztül fertőződhetünk meg vele. Fontos azonban tudni azt, hogy a HPV fertőzést a szájüregben alakíthat ki, de daganatot már a szájgaratban okoz. A vírus okozta szájüregi elváltozásokról itt tudsz olvasni: 

HPV okozta szájüregi elváltozások

 

A HPV szájüregi rákot okoz…

Sajnos ez egy téves információ. A HPV-fertőzés megtelepedhet a szájüregben, és okozhat is különféle elváltozásokat. Erről bővebben itt olvashatsz: 

HPV okozta szájüregi elváltozások 

A szájüregi HPV-fertőzés azonban nem okoz szájüregi daganatot, okozhat azonban rákot a szájgaratban. A szájgarati daganatokról itt tudhatsz meg többet: 

Szájgarati daganat

 

A HPV pár hónap alatt rákot/elváltozást okoz…

Ahhoz, hogy a magas kockázatú HPV-fertőzésből rák alakuljon ki, évek kellenek. 10-20 év is akár. Ezért is van jelentősége a szűrővizsgálatoknak. A HPV okozta nemi szervi szemölcsök azonban kevesebb idő elteltével, akár néhány hónapon belül is megjelenhetnek. 

 

Minden HPV-fertőzésből valamilyen elváltozás vagy daganat lesz…

A HPV jön-megy, jöhet-mehet a szervezetünkben. Sajnos nem alakul ki immunitás, ha egyszer átestünk a fertőzésen. Ha az immunrendszerünk erős és felismeri a vírust, akkor ki is teszi. 

 

A HPV-fertőzések kb. 3-4%-ából alakul ki daganat.

 

Nem lehet szexuális életet élni HPV-fertőzéssel…

Amennyiben alacsony kockázatú HPV-fertőzésed van, de még nem okozott szemölcsöt, ebben az esetben lehet szexuális életet élni. Használhattok óvszert - ez persze 100%-ban nem véd meg a fertőzéstől - és járhattok rendszeresen szűrővizsgálatokra. Nagyon fontos, hogy továbbra is felelősségteljes szexuális életet éljetek.

Amennyiben már megjelent nálad alacsony kockázatú HPV okozta szemölcs, akkor azt ajánljuk, hogy ne élj szexuális életet, még óvszerrel sem. Várj türelemmel, amíg eltűnik a szemölcs. 

Amennyiben HPV-fertőzés okozta daganat alakult ki nálad, akkor a kezelés alatti szexuális életről konzultálj az orvosoddal! 

 

Az óvszer 100%-ban megvéd a HPV-fertőzéstől…

Sajnos ez nem igaz. Az óvszer a HPV-fertőzéstől nem véd meg 100%-ban, de egyéb fertőzésekre védelmet biztosíthat.

 

Kézfogással/WC ülőkén terjed a HPV…

A HPV nem terjed kézfogással, sem WC-ülőkén, hiszen legtöbbször nyálkahártya-nyálkahártya kontaktus útján kerül egyik szervezetből a másikba. Ugyanez igaz akkor is, ha pl. nemi szervi szemölcs alakult ki.

 

Nem kell elmenni nemi szervi szemölcs megjelenésekor szakorvoshoz…

Mindenképpen és feltétlenül menj el szakorvoshoz, ha felfedeztél magadon akár csak egy szemölcsöt is! Erről többet itt olvashatsz: 

Nemi szervi szemölcsök

 

Ha HPV-fertőzésed van, akkor rákos vagy…

 

A HPV nem egyenlő a rákkal. 

 

Az is lehetséges, sőt az esetek nagy részében így is van, hogy észre sem veszed, a HPV jött és ment. Az fertőzések 3-4%-ban alakul csak ki rákos elváltozás, és bizonyos HPV okozta ráktípusoknak még egy ún. rákmegelőző állapota is van, így ha elindul egy elváltozás, akkor időben elcsíphető.

 

Ha nem találtad meg, amit Te hallottál, akkor küldd el nekünk az info@malyvavirag.hu címre, és mi - természetesen anonim módon - kitesszük ide.

 

Kapcsolódó tartalmak