HPV elleni védőoltás terhesség alatt

HPV elleni védőoltás várandósság alatt

 

A HPV-fertőzés és a HPV okozta női daganatmegelőző állapotok megelőzésének jelen tudásunk szerint legjobb módszere a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat és a HPV elleni védőoltás. 

Az ajánlás szerint az oltást célszerű a szexuális élet megkezdése előtt beadni,  de természetesen későbbi életkorban is felvehető. 15 év felett három adag oltást kell beadni, ez alatt pedig kettőt. A HPV elleni vakcinák biztonságosságát számos tanulmány támasztja alá, ez a várandós nőkre is vonatkozik.

Előfordulhat, hogy a HPV elleni védőoltást terhesség alatt kapja a nő, hiszen termékeny fiatal nők kapják az oltást. A születendő gyermekre gyakorolt ​​fejlődési rendellenességet okozó (teratogen), vagy más potenciálisan káros hatás - mint például vetélés, koraszülés, veleszületett rendellenességek és magzati elhalás - aggodalmat kelthet a nőkben. Ez a félelem azon a tényen alapul, hogy a környezeti tényezők és gyógyszerek elméletileg kárt okozhatnak, különösen a terhesség első trimeszterében, amikor fejlődésnek indulnak a legfontosabb szervek, mint például a központi idegrendszer és a szív. 

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a HPV elleni vakcinákkal összefüggésben nem mutatható ki fokozott magzati károsodás, esetleges fejlődési rendellenesség, és nem hozható összefüggésbe a vetélés kockázatának növekedésével sem.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Merck és a GlaxoSmithKline (GSK) vakcinagyártók azt javasolják, hogy amennyiben lehetséges, kerüljük el a HPV elleni védőoltás alkalmazását a terhesség alatt. 

 

Az oltás beadása előtt nem kötelező terhességi teszt elvégzése. Amennyiben elkezdik az oltás beadását, és túl van a hölgy a harmadik oltáson is, ajánlott még 6 hónapot várni a várandósság tervezésével, mint minden más oltóanyag esetében is.

 

Abban az esetben, ha a HPV elleni védőoltás megkezdése megtörtént és terhesség jön létre, a fennmaradó vakcinákat ajánlatos elhalasztani a várandósság végéig. A terhesség megszakítása nem szükséges. Szoptatás időszaka alatt az oltás beadása nem korlátozott. 

 

Amennyiben többet szeretnél olvasni a HPV elleni védőoltásról, itt megteheted:

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

Tóth Icó - Dr. Lukács Edina: MályvaZseb - HPV és minden, ami még belefért (82-93. old, 167-178. old)

 

Kapcsolódó tartalmak