HPV elleni védőoltás iskolai programja

A HPV elleni védőoltás iskolai programja

 

2014 őszétől a Nemzeti Immunizációs Program keretében ingyenesen oltják be a hetedik osztályos lányokat, 2020 őszétől pedig már a hasonló korú fiúkat is. A program keretében 2016 óta a kilenc komponensű védőoltást kapják meg a gyermekek.

Az oltás igénylése önkéntes, azaz nem kötelező, és szülői hozzájárulás szükséges hozzá.

Menete

Az iskolaév elején, szeptember első napjaiban a hetedikes gyerekek hazavisznek egy, az osztályfőnöktől kapott igénylőlapot, amelyen szerepel a HPV elleni védőoltás neve, és egy rövid tájékoztató. 

A lap alján kell nyilatkozni, hogy a család igényli-e az oltást vagy nem. 

Ezt a papírt vissza kell küldeni az iskolába a megadott határidő lejárta előtt (ez általában szeptember közepe). Az iskolaorvos kérni fogja a gyermek oltási kiskönyvét is.

 

Azok a gyerekek, akiknek a szülei igényelték az oltást, egy, az iskola által szervezett időpontban, az iskola épületében, az iskolaorvostól fogják megkapni az oltás első dózisát, még abban az évben, amikor az oltást igényelték. 

 

A második dózist az oltás első dózisa utáni 5-13. hónap között kell beadni. Ha a vakcina második adagja az első adag után 5 hónapon belül kerül beadásra, minden esetben be kell adni egy harmadik adagot is.

Hogy miért pont a hetedik osztályosok? Az oltás ugyan 9 éves kortól adható, itthon a 12-13 éves kort határozták meg a beadás legideálisabb idejének. 

 

Azért lehet - és ajánlott - már ilyen fiatal korban megkapni az oltást, mert akkor a leghatékonyabb, és akkor tudja a legnagyobb biztonságot nyújtani, ha még a szexuális élet megkezdése előtt felkészíti a vírus elleni védekezésre az immunrendszert.

 

A védőoltás a későbbiekben is felvehető, szinte bármikor, felső korhatár gyakorlatilag nincsen.

A vakcina megjelenésekor elsőként a fiatal lányok csoportját célozták meg. Azért ők jelentették az elsődleges célcsoportot, mert kezdetben a HPV szerepét leginkább a méhnyakrák kialakulásában vélték erősnek. Kiemelték továbbá az ún. nyájimmunitás szerepét, ami azt jelenti, hogy ha a lányok nagy része be van oltva, az jó hatással lesz az oltásról lemaradt és/vagy más korosztályba tartozó lányokra és fiúkra is. Ez valóban egy helytálló gondolat, de csak amíg „nyájban maradunk”. Az országok különböző átoltottsági szintjei, valamint a migráció és a homoszexualitás azonban megnyitották a „nyáj” határait. 

Ma már nincs különbség fiúk és lányok, férfiak és nők között. Ahhoz, hogy a méhnyakrák és a többi, HPV-hez köthető betegség előfordulása jelentősen visszaszorítható legyen, nem elegendő csak a lányoknak, ráadásul csak azok egy részének a beoltása. 

 

Ahhoz, hogy eltűnjön a HPV a Földről, és ne legyen HPV okozta rákos megbetegedés a világon, rendkívül fontos, hogy minél többen vegyék fel a HPV elleni védőoltást.

 

Ha a hetedikes lányok és fiúk minimum 80%-a igényelné minden évben a védőoltást, akkor néhány évtizeden belül kialakulhatna Magyarországon egy olyan fokú védettség, ami egyszerűen nem teszi lehetővé a vírus továbbadását, terjedését.

Kiváló példa ennek alátámasztására Ausztrália példája. Az első országok között volt, ahol a 2000-es években a védőoltást bevezették a nemzeti oltóprogramba, önkéntes alapon. A programnak köszönhetően 10 év alatt 92%-kal csökkent a fő HPV törzsek gyakorisága, és 7 év alatt a méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok előfordulása is 50%-kal kevesebb lett. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Ausztráliában a következő 10 év alatt gyakorlatilag eltűnhet a méhnyakrák.

A Mályvavirág Alapítvány nagyon fontosnak tartja, hogy a szülők és a gyermekek is megfelelően tájékozottak legyenek a HPV elleni védőoltás kapcsán, mielőtt eldöntik, hogy igénylik-e a vakcinát. Ennek elősegítésére az Alapítvány iskolai programjának keretében minden tanév elején országosan 2700 iskolának küldjük el tájékoztató anyagainkat, és arra kérjük őket, hogy juttassák el a szülőkhöz és a gyermekekhez. Ha gyermekednél hamarosan aktuális lesz ez a kérdés, akkor ne felejtsd el, hogy szeptember első napjaiban érdeklődhetsz az osztályfőnöknél. 

A gyermekeknek összeállított tájékoztató kiadványt itt találod:

A Fele se mese gyerekeknek

 

Olvassátok el együtt, beszélgessetek a témáról, és hozzatok közös döntést a témában!

Kapcsolódó tartalmak