A humán papillomavírus az egyik leggyakoribb, főként szexuális úton terjedő kórokozó világszerte. A HPV-asszociált fertőzések két nagy csoportját különböztethetjük meg.

Az egyik csoportot a bőr HPV-hez köthető fertőzései képezik, ebbe a csoportba tartoznak a különböző típusú szemölcsök, valamint egyéb rosszindulatú (malignus) bőrtumorok.  

A másik nagy csoportot a nyálkahártya HPV-asszociált fertőzései alkotják, mely további két csoportra bontható: az alacsony és magas onkogenitással rendelkező HPV-típusokra.  

A humán papillomavírus alacsony onkogenitású típusai közül leggyakrabban a HPV 6 és 11 felelős a rekurrens légúti papillomatózis (recurrent respiratory papillomatosis, RRP) kialakulásáért, ami a légzőszervrendszerben megjelenő, jóindulatú papillomás szövetszaporulat. A papillomák a légzőrendszer nyálkahártyáján alakulnak ki. 

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a nyálkahártyán rendellenes kinövés tapasztalható, amely kocsányos tömegként jelenik meg. Előfordulhat, hogy egyesével önállóan vagy csoportokban elhelyezkedve jelenik meg.

Elhelyezkedését tekintve leggyakoribb helye a gége, a légcső, valamint  a szájgarat, az orrgarat, az orr, a szájüreg és a tüdő.

Előfordulását tekintve ritka betegség, mert 100 000 emberből 1-4 eset jellemző gyermekkorban. Felnőttkorban pedig 1-2 eset 100 000 főre vetitve.

 

A betegségnek két klinikai formája ismert: az úgynevezett fiatalkori papillomatózis (JoRRP) és a felnőttkori papillomatózis (AoRRP). Az RRP-ben a HPV átadásának módja valószínűleg befolyásolja a betegség kialakulásának időpontját.

 

Fiatalkori visszatérő légúti papillomatózis - Juvenile-onset Recurrent Respiratory Papillomatosis (JoRRP)

A fiatalkori visszatérő papillomatózisról abban az esetben beszélhetünk, ha 12 év alatt alakul ki. Leggyakrabban 2 és 6 éves kor között jelentkezik.

Az anyai nemi szervi szemölcs (condyloma acuminatum), vagy a terhesség során szerzett fertőzés e típus kialakulásának fő rizikótényezője. 

 

Tehát az anyánál fennálló aktív genitális HPV-fertőzés esetén, a hüvelyi szülés során a szülőcsatornán áthaladás következtében fertőződhet az újszülött. 

 

Azonban azt, hogy a papillomatózis kialakul-e az újszülötteknél vagy sem, több tényező is befolyásolhatja; ilyen a gyermek immunitása, a szervezetből távozó vírus ürítés ideje, hossza és az ürített vírus mennyisége, valamint az esetleges helyi traumák, mint például, ha az intubálás során sérülés keletkezik, vagy nyelőcső reflux áll fenn, stb. Ha már újszülöttkorban észlelhetők a tünetek, az mindenképpen rossz jel, nagy valószínűséggel légcsőmetszés (tracheostoma) válik szükségessé, mivel a papillomák terjedése és szaporodása során a légúti szűkület által okozott közvetlen fulladásveszély léphet fel. 

Továbbá megemlítendő, hogy a HPV 11 az agresszívebb genotípus a kettő közül, és fiatal életkorban történő diagnózis esetén az általa okozott fertőzés súlyosabb lefolyású kórképpel járhat. 

 

Felnőttkori visszatérő légúti papillomatózis - Adult-onset recurrent respiratory papillomatosis (AoRRP)

A felnőttkorban kialakuló vírusfertőzés nagy valószínűséggel orális-genitális kontaktus révén valósul meg. Megjelenése 20 és 40 év között gyakoribb. Nagyobb valószínűséggel alakul ki a papillomatózis azoknál, akiknek több szexuális partnerük van/volt, és gyakoribb az orális szexuális kontaktus. Emellett a felnőttkorban megjelenő papillomatózis megjelenhet annak következtében is, hogy a születés során szerzett rejtett HPV-fertőzés – akár évtizedek múltán is – (re)aktiválódik.

 

Tünetek:

 • zajos vagy magas hang légzés közben (stridor)
 • gyors- vagy nehézlégzés
 • krónikus köhögés
 • nyelési nehézség
 • aphoniás (hangtalan) légzészavar 
 • krónikus köhögés, rekedtség
 • visszatérő felső légúti fertőzések 
 • hemoptysis (vérköhögés)
 • légúti szűkület 

 

A diagnózis felállításának módja

Az RRP diagnosztizálására a legjobb módszer a gége vizuális vizsgálata, melyre alkalmas eszköz az endokszkópia (szájon-, vagy orron keresztül). Ezek  információt adnak a hangszalagok mobilitásáról és a légutak átjárhatóságáról, melyek alapján meghatározható a sebészi beavatkozások szükségessége és sürgőssége. A sebészi beavatkozásokat követően az eltávolított szöveteket szövettani vizsgálatnak vetik alá.

A papillomatózis súlyosságának meghatározására az úgynevezett Derkay-Coltrera minősítő rendszert vezették be.

A diagnózis meghatározáshoz CT-vizsgálatot végezhetnek, hogy segítségével pontosan felmérjék az elváltozás kiterjedtségét, a környező szövetek érintettségét, különösen azoknál, akiknél tüdőérintettségre utaló klinikai kép mutatkozik.

 

Kezelés

Az RRP kezelésére jelenleg nincs 100%-osan hatásos gyógymód; a kezelés főként a légutak szabadon tartására és a hangszalagok épségének megőrzésére fókuszál. Terápiás lehetőség a sebészi beavatkozás és a különböző adjuváns terápiák alkalmazása.

 

A visszatérő légúti papillomatózis elsődleges kezelése a műtét. A sebészeti eltávolítás technikái a következők:

 • Lézeres műtét: Ez a kezelés fénysugarakat használ a kinövések/papillomák zsugorítására vagy elpusztítására.

 • Microdebrider: Ez a fejlett eszköz, mely gyengéd szívással húzza a daganatot egy speciális, precíz penge felé, amely gyorsan és hatékonyan eltávolítja azt.

 • Krioabláció: A krioabláció során az egészségügyi szolgáltatók fagyos hőmérsékletet alkalmaznak a daganatos sejtek elpusztítására.

A legtöbb RRP-műtét, különösen gyermekeknél, általános érzéstelenítésben történik a műtőben.

Másodlagos kezelésként alkalmaznak adjuváns terápiát, ha évente több, mint négy RRP-műtét történik a betegnél, ha a papilloma gyorsan növekszik, és légzési nehézség adódik a légutakat elzáró daganatok miatt, illetve több helyre átterjedt daganatok esetében.

Ezen gyógyszeres kezelés során vírusellenes készítményt és/vagy immunterápiás szereket alkalmaznak, melyek csökkentik a papillomák növekedését.

 

A HPV elleni vakcina beadása segítség az RRP-s betegek számára, mert növeli az egyes sebészi beavatkozások közötti időintervallumot, valamint csökkenti a beavatkozások számát. 

 

A 9 komponensű HPV elleni védőoltás a légúti papillomatózist leggyakrabban okozó két (6, 11) HPV-típus ellen védelmet biztosíthat, ezért is javasolt a védőoltás felvétele.

 

Kapcsolódó tartalmak