A szeméremtestrák diagnosztikája

A szeméremtestrák diagnosztikája

 

A nőgyógyászati szűrővizsgálat szerves részét kell, hogy képezze a szeméremtest vizsgálata is. A vulva jól vizsgálható, az elváltozás könnyen és jól diagnosztizálható. A vizsgálat megtekintésből, tapintásból, kolposzkópiából (nagyítós vizsgálat) és akár célzott citológiai mintavételből áll.

 

Gyanús elváltozás esetén, ha körülírt a folyamat, akkor a teljes eltávolítás javasolt, úgy, hogy a szövetrészlet tartalmazza a gyanús szövetrészt és az ép szélben kimetszett részt is. Ha diffúz a folyamat (azaz elszórtan jelentkezik), akkor célzott mintavétel javasolt a pontos szövettani diagnózis érdekében. A vulva rákját el kell különíteni a kifekélyesedő gyulladással járó nemi betegségektől.

 

A kezelési terv kialakításához meg kell határozni a szövettanilag igazolt tumor kiterjedését is, ezért javasolt fizikális vizsgálattal áttapintani, valamint ultrahangvizsgálat során átnézni a lágyéki nyirokcsomókat, a kismedencei nyirokcsomók vizsgálatára pedig ultrahang, CT- illetve MR-vizsgálat végezhető. Indokolt lehet előrehaladott folyamat esetén a mellkasröntgen, illetve CT-vel a teljes hasüreg vizsgálata is.

Hólyag- vagy végbél érintettség gyanúja esetén hólyagtükrözés és végbéltükrözés végzendő. Tapintható gyanús nyirokcsomó-elváltozás esetén vékonytű aspirációs mintavétel is végezhető.

 

A szeméremtestrák megelőzésére is rendkívül fontos rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon. Emellett önvizsgálattal mi magunk is ellenőrizhetjük, hogy megjelent-e a szeméremtesten bármilyen elváltozás. 

 

Ehhez segítséget nyújt a Mályvavirág Alapítvány Alsó térképem című kiadványa, melyet itt tekinthetsz meg:

Alsó térképem - szeméremtesti önvizsgálat

 

Szintén a megelőzést szolgálja a HPV elleni védőoltás, hiszen ennek a betegségnek a 70%-a a humán papillomavírushoz köthető. 

 

A vakcina nem csak a nemi szervi szemölcsök, méhnyakrák, hüvelyrák, szájgarati-, anális-, és hímvesszőrák esetében, hanem a szeméremtestrák vonatkozásában is védelmet nyújthat. Erről itt találsz több információt: 

A HPV elleni védőoltásról általánosságban

 

Kapcsolódó tartalmak