Mi a HIV-fertőzés?

A humán immundeficiencia vírus (HIV) az immunrendszert támadja meg, hatására az fokozatosan épül le és veszíti el a védekezésre való képességét.

A HIV a szervezetbe jutva kapcsolódik azokhoz a fehérvérsejtekhez, amelyek az emberi immunrendszert védik. A kapcsolódás után a fehérvérsejt nem lesz képes ellátni eredeti funkcióját, aztán a fertőzött sejtek osztódni kezdenek, és ezzel szinte teljesen lerombolják a védekezőképességet, amely végül az AIDS nevű betegséghez is vezethet (acquired immunodeficiency syndrome - szerzett immunhiányos tünetegyüttes). A humán immundeficiencia vírusfertőzés tehát azzal jár, hogy a szervezet túl gyenge lesz ahhoz, hogy bármilyen fertőzés ellen védekezni tudjon.

 

Ez az immunszuppresszív állapot, aminek következtében növekszik a fertőzések - így a HPV - kockázata is.

 

A HPV és a HIV kapcsolata

A HPV és a HIV két különböző vírus, amelyek különböző betegségeket okozhatnak. Van azonban némi hasonlóság közöttük. Az egyik, hogy mindkettő elkapható szexuális kontaktus útján, ezért orvosi szaknyelven STI-nek, azaz szexuális úton terjedő fertőzésnek (sexually transmitted infection) nevezik. Mindkettő megtelepedhet úgy a szervezetben, hogy akár évekig nem okoz tünetet.

A HPV- vagy HIV-fertőzött emberek fogékonyabbak arra, hogy más betegségeket is elkapjanak, sőt, a két vírus akár egyidejűleg is jelen lehet a szervezetben. A HPV-fertőzött emberek esetében nagyobb a kockázat arra vonatkozóan, hogy HIV-fertőzöttek lehetnek, és fordítva is igaz, azaz a HIV-fertőzötteknek nagyobb az esélyük arra, hogy a HPV megtelepedjen a szervezetükben. A legyengült védekezőképesség miatt az is több ideig tart, hogy egy vírus - akár a HPV - távozzon a szervezetből, így növekszik az egyéb betegségek, HPV esetén akár a hozzá köthető daganatos betegségek kialakulásának kockázata is.

 

HPV elleni védőoltás HIV-fertőzötteknek

A HPV elleni védőoltás lényege, hogy a szervezetet felkészítse a valódi vírussal való találkozásra és az ellene való védekezésre. Előfordulhat azonban, hogy az immunrendszer nem megfelelő működése következtében a HIV-fertőzöttek esetében a vakcina beadása ellenére sem alakul ki a megfelelő immunválasz, hiszen a védekezőképességük gyengébb, mint az egészséges embereké.

 

A nemzetközi ajánlás szerint ugyanakkor a 9-45 év közötti HIV-fertőzöttek számára javasolt a HPV elleni védőoltás felvétele 3 dózisban, függetlenül attól, hogy mennyi a fehérvérsejtszámuk, milyen korábbi méhnyak- és végbélszűrési illetve HPV-teszt eredményeik vannak, és attól is, hogy a HPV okozott-e már az esetükben bármilyen elváltozást.

 

Ha HIV-fertőzésed van…

Ha HIV-fertőzésed van, fontos, hogy bármilyen anogenitális (a végbélen vagy a nemi szerven észlelhető) elváltozással, mint például a szemölcs vagy bármilyen, akár vérző seb, fordulj szakorvoshoz! 

Elképzelhető, hogy szükség lesz további vizsgálatokra nőgyógyásznál, proktológusnál vagy urológusnál, például citológiai vagy kolposzkópos vizsgálatra, végbéltükrözésre (HRA - high resolution anoscopy) vagy akár mintavételre (biopsziára), hogy kiderüljön, az elváltozás, amit felfedeztél, jó- vagy rosszindulatú-e, illetve köze van-e a HPV-hez, és ha igen, akkor melyik törzshöz. Ezért azért fontos, mert ha tudod, hogy a szervezetedben melyik típusa van jelen a HPV-nek, akkor fokozott figyelemmel lehet kísérni azt is, hogy a vírus okozott-e már valamilyen elváltozást, illetve hogy az adott típushoz köthető betegség(ek) elkezdett-e már kialakulni az esetedben.

Amennyiben HIV-fertőzött vagy, és kiderül, hogy HPV-fertőzés is jelen van a szervezetedben, javasolt, hogy a szexuális partnered is végeztessen HPV-tesztet (és természetesen HIV-tesztet is, amennyiben erre még nem került sor). Amennyiben HIV-fertőzöttként veszel részt nőgyógyászati szűrővizsgálaton és/vagy felvennéd a HPV elleni védőoltást, feltétlenül tájékoztasd orvosodat az állapotodról!

Magyarországon a HIV-fertőzöttek száma nem jelentős. Ugyanakkor az előfordulás nem csökken, hiszen 2022-ben 224 új diagnózis született. Emellett tavaly 43 embernél állapítottak meg AIDS-stádiumot országunkban, és 18 ember veszítette életét AIDS-ben. Ez utóbbi szám magasabb, mint az előző tíz év bármelyikében, ami komoly aggodalomra ad okot.

Ha nem igazolt a HIV-fertőzésed, de gyanakszol, vagy csak a biztonság kedvéért szeretnél tesztet végeztetni, akkor ezt megteheted ingyenes és térítésköteles formában is. Ingyenesen az alábbi helyeken tudják a vizsgálatot megcsinálni: 

Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika, STD Centrum

Térítésmentes, önkéntes, anonim HIV-tesztelés

 

Térítés ellenében pedig szinte az összes magánrendelőben el lehet végeztetni a vizsgálatot, ahol laborvizsgálatokra lehetőség van, hiszen a HIV-fertőzést vérvizsgálattal igazolják.  

 

Amennyiben HIV-fertőzött vagy, információért, támogatásért, segítségért fordulhatsz a Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért nevű szervezethez.

Kapcsolódó tartalmak