Prekancerózus, azaz rákmegelőző állapotnak nevezzük azt az állapotot, amelynek talaján kialakulhat rosszindulatú daganat. Ez azt jelenti, hogy még nincsen kialakult rákos elváltozás, van viszont egy olyan folyamat, amely során már elindult a kóros sejtek szaporodása, aminek az eredménye lehet daganatos betegség. A rákmegelőző állapot minél korábbi felismerése lehetővé teszi azt, hogy a rák kialakulását megelőzzük. 

 

HPV okozta rákmegelőző állapotról beszélhetünk a méhnyak, a szeméremtest, a hüvely, a hímvessző és a végbélnyílás estén. A szájgarati daganatnak is van rákmegelőző állapota, ezt azonban nem a HPV okozza, így ezt itt nem tárgyaljuk.

 

A méhnyakon kialakult rákmegelőző állapot 

Hosszú ideje fennálló, azonos típusú HPV-fertőzés eredményeképpen fokozott mértékű és kontrollálatlan sejtosztódás indulhat, mely évek alatt a méhnyak rosszindulatú daganatos megbetegedését okozhatja. Erre az állapotra a méhnyakszűrés során derülhet fény. Ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, hogy egy esetleges elváltozás esetén minél kisebb beavatkozásra legyen szükség. A kezdetleges daganatmegelőző állapotban az orvos dönthet úgy, hogy hagyja még a szervezetet dolgozni, hogy az magától legyőzze a fertőzést, de szóba jöhet lokális vagy orális készítmény használata, illetve sor kerülhet sebészi beavatkozásra is, amely által a daganatmegelőző állapot még teljes mértékben gyógyítható egy pár perces, az életminőséget nem befolyásoló művelettel.

A kórosnak tekintendő méhnyakszűrési eredmények a következők:

• ASCUS, ASC-H;

• LSIL, HSIL;

• CIN1, CIN2, CIN3.

A CIN a Cervicalis Intraepitelialis Neoplasia rövidítése, ami a méhnyak felszínén növekvő kóros sejtekre általánosan használt orvosi kifejezés. A neoplasia tehát olyan elváltozást jelent, amikor egy szövet kontroll nélkül növekszik. 

Rákmegelőző állapotot jelent a CIN2 vagy CIN3 jelenléte, melyeket közösen HSIL-nek nevezünk.

Ezekről bővebben olvashatsz itt:

Citológiai eredmények

A rákmegelőző állapot tehát az esetek egy részében visszaalakulhat egészséges állapottá. A megfelelő diagnosztikus lépések – fizikális vizsgálat, biomarker vizsgálat, kolposzkópia, szövettan – segítenek eldönteni, hogy mi a valós helyzet a méhnyakon, és milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy ne jusson el a folyamat az invazív rákos állapotig.

 

A rákmegelőző állapotok kezelési lehetőségei:

 • megfelelő esetekben szoros megfigyelés kezelés nélkül,
 • szakorvos által javasolt kiegészítő lokális vagy orális készítmény
 • LOOP-konizáció,
 • ritkábban hidegkés-konizáció.

A konizáció tulajdonképpen egy kisműtét, a méhnyak ék alakú kimetszését jelenti, melyet a legtöbb esetben már elektromos kaccsal végeznek. Az eljárás mindössze néhány percet vesz igénybe. Elvégezhető altatásban és helyi érzéstelenítéssel is, utóbbi esetben az egész eljárás ambuláns rendszerben történik.

 

Fontos tudni, hogy a konizáció diagnosztikus és sok esetben terápiás beavatkozás is egyben. 

 

Ez azt jelenti, hogy azon túl, hogy pontos szövettani eredményt biztosít, sokszor a teljes problémát is megoldja, amennyiben kimetszésre került a kóros rész, és a metszési síkok az ép szövetben vannak. Ez utóbbi esetben sokszor tapasztalható, hogy konizációt követően a HPV-pozitivitás is megszűnik, hiszen a HPV leginkább a kóros, kimetszésre kerülő sejtekben van jelen az adott területen.

 

A konizációról bővebben olvashatsz a Mályvavirág Alapítvány Konizáció című kiadványában.

Konizációs füzet

 

Fontos tudni, hogy időnként tévesen hallhatjuk a rákmegelőző állapot kapcsán a „méhszájseb” kifejezést, ez azonban teljesen normális is lehet, és nem jelent feltétlenül rákmegelőző állapotot.

 

A szeméremtesten kialakult rákmegelőző állapot

Azt az állapotot, amely az invazív rák kialakulása előtt 10-15 évvel jelenik meg a szeméremtesten, és amely egy szövettanilag jól meghatározott, csak hámra szorítkozó elváltozás, VIN-nek nevezzük. (Vulvar Intraepithelial Neoplasia)

Gyakran használják ezt a jelölést VIN 1-2-3 pontosítással, de 2014-ben a WHO (World Health Organization - Egészségügyi Világszervezet) az egységesebb diagnózis érdekében a méhnyaknál is alkalmazott LSIL, illetve HSIL, valamint differenciált VIN kategóriákra osztotta fel a szeméremtest elváltozásait.

A hagyományos szeméremtesti elváltozás köthető a HPV-fertőzéshez, míg a differenciált forma leginkább megelőző hámelváltozások talaján alakul ki (pl. hosszú ideje fennálló gyulladás). A két alapkategória közül a differenciált VIN rosszindulatú daganattá alakulása gyakrabban fordul elő, mint a HPV talaján kialakult szeméremtesti elváltozások progressziója.

 

A daganatmegelőző elváltozás (súlyos VIN) tehát 2 csoportba sorolható:

HSIL: HPV-fertőzés talaján kialakult daganatmegelőző elváltozás, mely többnyire a 35-55 év közötti nőket érinti

Differenciált VIN: gyulladásos bőrbetegség talaján kialakult daganatmegelőző elváltozás

 

A HPV-asszociált szeméremtesti elváltozásokat morfológiailag három csoportba oszthatjuk: beszélhetünk szemölcsös, lapos (basaloid), illetve kevert formákról. Megjelenésük miatt fontos elkülöníteni ezeket a nemi úton terjedő betegségek bőrtüneteitől – mint pl. a hegyes függöly vagy a szifilisz okozta bőrtünet –, valamint más, hosszú ideje fennálló szeméremtesti gyulladástól, illetve természetesen a súlyosabb szeméremtestdaganattól. Éppen ezért bizonytalan kép esetén szükség lehet szövettani tisztázásra.

A HPV-fertőzéssel való kapcsolat miatt az általános kockázati tényezők itt is érvényben vannak (korán megkezdett szexuális élet, gyakori partnercsere, dohányzás, immunrendszert gyengítő hatások). 

 

Ezen elváltozásokat okozó HPV-típusok közül itt is a 16-os, illetve a 18-as tehető leggyakrabban felelőssé.

 

A szeméremtest rákmegelőző állapotának gyakran nincs tünete. Amennyiben mégis jelentkezik, úgy előfordulhat szűnni nem akaró, hosszan fennálló viszketés, égő, szúró érzés, a szeméremtest bőrének elvékonyodása, de lehet, hogy a bőr bepirosodik, vagy besötétedik. Sajnos ezek nem specifikus tünetek, ezért gyakran előfordul, hogy az érintett hölgyek nem gondolnak arra, hogy komolyabb ok is állhat a háttérben, és megpróbálják önállóan kezelni a tüneteket.

A kezelés tekintetében a daganatmegelőző elváltozás súlyosságától függően elképzelhető, hogy elegendő a szoros követés, lehetséges, hogy krémes, vagy gyógyszeres kezelést ír elő az orvos, de az is megtörténhet, hogy lézerrel eltávolítják az érintett részt. A legsúlyosabb esetekben az is előfordulhat, hogy - mivel az elváltozás idővel invazív karcinómába is átmehet - a kóros hám teljes eltávolítása szükséges, a modern szemlélet szerint lehetőleg szervmegtartó műtét alkalmazásával.

A nagy kiterjedésű, makacs, tartósan fennálló, kínzó viszketést okozó elváltozások esetén a gyógyszeres kezelés mellett javasolt a szövettani mintavétel.

 

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat során a kezelőorvos a szeméremtestet is ellenőrzi, de hasznos, ha bizonyos időközönként (kb. félévente) magadnak is leellenőrzöd, hogy minden rendben van a szeméremtested környékén. 

 

Az önvizsgálathoz segítséget kaphatsz a Mályvavirág Alapítvány Alsó térképem című kiadványából:

Alsó térképem - szeméremtesti önvizsgálat

 

Amennyiben bármilyen, a normálistól eltérő tünetet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz!

 

A hüvelyben kialakult rákmegelőző állapot

Csakúgy, mint a méhnyak és a szeméremtest esetében, a hüvely területén is beszélhetünk rákmegelőző állapotról, mely az esetek többségében a humán papillomavírushoz köthető. Ebben az esetben is elmondható, hogy az állapot több évvel a tényleges daganat kialakulása előtt is megjelenhet. A vagina (hüvely) elváltozásai sokszor panaszmentesek, esetleg szexuális együttlét utáni vérzés, szokatlan hüvelyi váladékozás hívhatja fel rá a figyelmet.

A hüvely esetében VaIN megjelöléssel találkozhatunk, mely a Vaginalis Intraepithelialis Neoplasia rövidítése, és a sejtek morfológiai, kóros irányú elváltozásait jelöli. Ezen kóros folyamat megjelenése esetén abnormális sejtekről beszélhetünk a  hüvely belsejét bélelő szövetekben. Ekkor tehát még nem beszélhetünk rákról.

 

A korszerű csoportosítás a hüvely estében is a HSIL- (High grade Sqamous Intraepithelial Neoplasia = magas rizikójú hámelváltozás), illetve az LSIL- (Low grade Sqamous Intraepithelial Neoplasia = alacsony rizikójú hámelváltozás) felosztás. Megkülönböztetünk 3 állapotot attól függően, hogy a hámréteg alsó (VAIN1 = LSIL) vagy alsó és középső harmadát (VAIN2 =HSIL), illetve a hám teljes vastagságát (VAIN3 = HSIL) érinti.

 

Szövettannal igazolt elváltozás esetén a kezelési mód VAIN1, vagyis LSIL esetében a szoros követés. Ezek az elváltozások gyakran önmaguktól is megoldódnak, a hám regenerálódik, ugyanakkor szoros követést igényel ez az állapot is.

VAIN2 és 3, vagyis HSIL esetén azonban szükség lehet különböző méretű kimetszésre, mivel az elváltozás idővel invazív karcinómába mehet. A hám eltávolítására a modern szemlélet szerint lehetőleg szervmegtartó műtét alkalmazásával kerül sor.

Elmondható, hogy a hüvely hámelváltozásai sokkal ritkábban fordulnak elő, mint a méhnyak vagy a szeméremtest kóros állapotai.

A HPV talaján kialakult méhnyakelváltozás miatt méheltávolításon átesett hölgyek folyamatos nőgyógyászati vizsgálata az esetleges hüvelyfali elváltozások minél korábbi felismerése szempontjából is szükséges! A hüvely rákmegelőző állapota gyakrabban fordul elő olyan nőknél, akiknek eltávolították a méhüket (hiszterektómián estek át), illetve akiknek méhnyakrákjuk volt, vagy rákmegelőző állapotot diagnosztizáltak a méhnyakon.

 

A végbélnyílás körül kialakult rákmegelőző állapot

A végbélnyílás körüli terület elváltozásainak kapcsán is beszélhetünk rákmegelőző állapotról, ez az ún. anális intraepiteliális neoplázia (AIN). Az elváltozások, kinövések megjelenhetnek a végbélnyílás külső és belső részén egyaránt, sőt, az is előfordulhat, hogy egyszerre mindkét területen. 

Lehet alacsony kockázati fokozatú, amit LSIL-nek vagy AIN I-nek nevezünk, illetve lehet magas kockázatú, amit HSIL-nek vagy AIN II-nek, AIN III-nak nevezünk. Az alacsony illetve a magas kockázatú rákmegelőző állapotok ellátása különböző.

 

A humán papillomavírus az anális rákmegelőző állapotokban is jelen van: az AIN1 esetek 91,5%-át, az AIN2/3-as elváltozások 93,9%-át okozza a HPV. 

 

Előbbit az alacsony kockázatú HPV 6 és 11-es típus, míg az utóbbiakat a HPV 16-os és 18-as típusa.

Aktív szexuális életet élő homoszexuális férfiak és HIV-pozitív személyek körében gyakrabban fordulnak elő a végbél rákmegelőző állapotai is.

A rákmegelőző állapotban legtöbbször nincsenek tünetek, ha mégis, akkor az lehet vérzés illetve viszketés. Egy anális citológiai (sejtkenet) teszttel illetve ún. HRA (high resolution anoscopy - anoszkópia) műszeres vizsgálattal kimutatható az elváltozás.

 

A végbélnyílás körüli daganatok esetében prekancerózusnak, azaz rákmegelőzőnek kell tekinteni:

 • az anális szemölcsöt (condyloma acuminatum), amelyet az esetek többségében alacsony rizikójú HPV (6-os és 11-es típus) okoz, és amely az esetek 3-4%-ában válik rosszindulatúvá (malignizálódik);
 • az olyan rendellenes, de nem rákos elváltozásokat, amelynek hátterében általában magas rizikójú HPV-fertőzés áll (HPV 16, 18);
 • a Bowen-kórt is, ami lényegében egy bőrbetegség, ami vörös, pikkelyes foltok kialakulását okozza a bőrön;
 • a verrucosus (szemölcsös) karcinómát, amely átmenet az anális szemölcs és az invazív laphámkarcinóma között. Inkább alacsony kockázatú HPV-fertőzés okozza;
 • illetve a morbus lichen perianalis kórképeket.

 

Az enyhe fokú hámelváltozások idővel rendeződhetnek az immunrendszer működésének köszönhetően. Ismert azonban, hogy a magas rizikójú hámelváltozások az évek során daganattá alakulhatnak, így szükséges ezek kezelése. Hasonlóak a terápiás lehetőségek, mint a méhnyak esetében: szóba jön lokális Imiquimod-gyógyszerkezelés, valamint lézeres vaporizáció – ezeknek szövettani eredménye nem lesz –, illetve az elektromos vágóeszközzel való kimetszés, mely szövettani eredményt is biztosít.

Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy az AIN2 vagy AIN3 állapotból biztosan kialakul-e a rákos állapot, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. Ezért rendkívül fontos a szoros nyomonkövetés.

 

A hímvesszőn megjelenő rákmegelőző állapotok

A hímvesszőráknak számos rákmegelőző (prekancerózus) állapota van, melyeket nagyon nehéz megkülönböztetni más, jóindulatú bőrelváltozásoktól. Beszélhetünk alacsony kockázatú állapotról, amely ritkán válik rosszindulatúvá, vagy magas rizikójúról.

A hímvessző rákmegelőző állapotait aszerint is csoportosíthatjuk, hogy a HPV okozza-e vagy sem. Utóbbi esetben a kiváltó ok valamilyen krónikus gyulladás.

HPV okozta rákmegelőző állapotok:

 • Bowen-kór (elszíneződések a hímtag tövén és a herezacskón)
 • Queyrat-betegség (vörös foltok a makkon és a fityma belfelszínén)
 • Bowenoid papulosis: gombás fertőzésre, ekcémára, pikkelysömörre hasonlító, hámló, vörös, barnás elváltozás a bőr felületén, amely lassan növekszik.

Ezeket legtöbbször a 16-os vagy 18-as HPV-típus okozza.

 

Szintén HPV-hez köthető, de az alacsony kockázatú (6-os, 11-es) típusokhoz az óriás condyloma (Buschke-Löwenstein tumor) kialakulása, mely szemölcshöz hasonló, összeolvadó, karfiolszerű elváltozásokról ismerhető fel.

 

Nem HPV-okozta rákmegelőző állapotok:

 • a balanitis xerotica obliterans, ami a makk és a fityma gyulladása, mely lehet akut, szubakut, és krónikus lefolyású;
 • a cornu cutaneum; ez egy szaruréteggel borított bőrkinövés (“bőrszarv”);
 • a lichen sclerosus, amely egy autoimmun bőrgyulladás, gyakran beszűkíti a fitymát;
 • a leukoplákia, amely fehér foltokról ismerhető fel;
 • a nem invazív verrucosus daganat, amelynek szemölcsös megjelenése van;
 • a keratotikus, micaceus balanitis.

 

Rákmegelőző állapotként tartják számon még az in situ karcinómát, mely 10-30%-ban alakul át invazív rákká. 

Továbbá HPV (humán papilloma vírus) okozta rákmegelőző állapotnak tekinthető a condyloma acuminatum (szemölcsszerű elváltozások a hímvesszőn és környékén), is.

Említést kell még tenni a Paget-kórról, amely egy olyan rosszindulatú elváltozás, ami kezelés nélkül rákos megbetegedéssé alakul. Először csak a bőr hámrétegében terjed, de ha nem ismerik fel és kezelik időben, akkor a terjedés a mélyebb rétegekben folytatódik, és az elváltozás laphámrákká alakul.

A tünetek között szerepel kisebb-nagyobb szemölcsszerű kinövések (akár több is egyszerre), kiütések megjelenése, viszketés, a bőr elszíneződése, a lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodása, a terület kellemetlen szaga, abnormális váladék távozása a péniszből, illetve előfordulhat, hogy nehézséget jelent a fityma visszahúzása.

Többféle kezelés is szóba jöhet a gyógyszeres/krémes, fagyasztásos és a lézeres kezeléstől egészen a műtétig.

 

Kapcsolódó tartalmak